Parkettázás

A parkettázás reneszánsza

Napjainkban újra igen népszerűvé vált a hagyományos parkettázás. Az tömör fából készült parketta elemek változatos színben elérhetőek az építőanyag kereskedelemben. Cégünk több mint húsz éves szakmai tapasztalattal büszkélkedhet a parkettázás kivitelezői sorában. Amennyiben ön a már meglévő melegburkolatául szolgáló parkettáját kívánja felújíttatani keressen minket bizalommal. De akár teljesen új parkettázás kivitelezési igényével is várjuk megtisztelő megkeresésüket. A továbbiakban némi bemutató csomagot ajánlunk figyelmükbe. Egy kis ízelítő a parkettázás világából.

A parkettázás előtti teendők

Első lépésként ismerkedjünk meg a parketta típusokkal, és vegyük számba a parkettázás célterületét. A faparketták általánosan két fő csoportba sorolhatóak. A puha fából készült darabok, úgymint az erdei fenyőből, vörös fenyőből vagy akár a nyírfából, mahagóniból készült lécek anyaguknál fogva sérülékenyek, könnyen karcolódnak. Előnyükre szolgál, hogy dekoratívak, és melegséget sugárzó tulajdonságaik mellett olcsóbbak, mint a kemény fából készült társaik, viszont utólagos felületkezelést igényelhetnek. Ezt a típust választva parkettázás során ezzel számolniuk kell. Következő fő csoportunk a keményfa parketták. Itt méltán említhetjük a csodálatos bükkfa léceket, a mély nyugalmat árasztó tölgyet, de akár az egzotikus fák soraiból is választhatunk bátran. Ezek mind nagyon erős, keményfa típusok, így a folyamatos és nagyfokú igénybevétel esetén is kiemelkedően ellenállóak. Értelemszerűen ezek már a drágább árkategóriába sorolandók.

Parkettázás előtt döntsünk arról, hogy milyen parkettát választunk

Az építőanyag gyártók itt sem fognak könnyíteni önnek, mi viszont igyekszünk önöket támogatni abban, hogy hogyan igazodjanak el a parketta típusok között. Nézzük a választási lehetőségeket:

  • Egyrétegű parketta: az egész darab egy tömbből áll össze, ilyen például a svédpadló vagy az intarzia parketta.
  • Többrétegű parketta: 2-3 rétegből tevődik össze, a köznyelvben úgy ismerik, hogy szalagparketta.
  • Felületkezelt parketta: Más néven készparketta. Fogyasztóbarát termék. Igen közkedvelt darab, hiszen egyszerű, a felrakás után nincs vele teendő, azonnal használatra kész.

Milyen mintát válasszunk a parkettázás során

Bármelyik típusú és anyagú terméket választotta, most a lerakásról kell döntenie. Kezdjük a bemutatót a hagyományos ónémet mintával. Ez azt jelenti, hogy a parkettázás során a parkettaelemek párhuzamosan futnak egymás mellett. A következő minta a hajóminta. Ekkor 70%-os csúsztatással követik egymást a panelek. És az idei év közkedvelt de legbonyolultabb parketta felrakási mintája a halszálka minta, és a dupla halszálka minta. Ezt a mintát követve elképesztően elegáns belső teret nyerhetünk a kiviteleztetés után. Ez a típusú felrakás nagy kihívást jelent, így semmi esetre sem ajánljuk amatőr, vagy hozzá nem értő személyre bízni a kivitelezést. Mindezt látva azt gondoljuk ennyi információ bőven elég volt önöknek, hogy a kivitelezést és a parkettázás folyamatát csapatunkra bízza. A gyönyörűen lefektetett parkettázás után önnek már nem lesz más dolga, mint élvezni az összhatást. A faparketta összképe garantálni fogja az elégedettségét. Várjuk megtisztelő megkeresésüket: Okto-Bau Bt.

Minőségi padló a szenvedélyünk